Karácsonyi készülődés a család legkisebb tagjaival

Karácsonyi készülődés a család legkisebb tagjaival

Karácsonyi készülődés a család legkisebb tagjaival

A családi ünnepeknek mindig megvan a maga hangulata, illata és melegsége. Minden évben új emlékeket teremtünk magunknak és a gyerekeinknek, továbbvisszük a szokásokat, amikhez mindig egy kicsit hozzáteszünk. Mindebbe bőven akad folytonosság és állandósság, hiszen ez kell ahhoz, hogy megőrizhessük a hagyományainkat. Ettől lesz igazán szép a karácsony. Ehhez azonban szükség van arra, hogy az előkészületekbe a család legkisebb tagjait is bevonjuk, hogy ők se maradjanak ki semmiből, hogy ők is megismerhessék ezeket a hagyományokat.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan zajlik a karácsonyi készülődés a gyerkőcökkel.

Karácsonyi készülődés a család legkisebb tagjaival
Karácsonyi készülődés a család legkisebb tagjaivalAz adventi időszak

November végétől vagy december elejétől – ahogy megkezdődik az adventi időszak – négy hétig készülünk az ünnepekre. Számoljuk az időt a gyerekekkel, a napokat, egészen Szentestéig. Ilyenkor ugyanis minden megáll, lelassulunk és élvezzük az együtt töltött időt. Amennyiben sikerül időben elkezdeni a készülődést, úgy nem halmozódnak fel a feladatok, nem a kapkodásról és a folyamatos rohangálásról szólnak az utolsó pillanatok.

Mindenekelőtt álljunk neki időben a díszítésnek, a dekorálásnak, a karácsonyi menüsor összeállításának. A karácsonyi ágyneműhuzatok óvodásoknak is járnak, hiszen ők azok, akik legjobban várják a Jézuskát és az ajándékokat. Ezek az apróságok, dekorációs elemek sokat hozzáadnak a hangulatukhoz, a készülődéshez és a várakozáshoz. Egy figurás ünnepi huzatba biztosan örömmel fekszenek bele minden este. Nem árt nekik 2-3 garnitúrát is beszerezni, hiszen biztosan folyamatos cserére lesz szükség. De nem kell aggódni, ezek a huzatok évekig kitartanak, így hosszú ideig használhatóak maradnak.Mivel készülhetünk még fel a karácsonyra?

A közös sütés és főzés szintén egy olyan program, amit a kicsik is garantáltan élvezni fognak. Gondoljuk át előre, hogy mivel szeretnénk meglepni a gyerekeket, hiszen például a mézeskalács díszítés szintén egy remek program lehet. Előtte közösen megsüthetjük őket, majd aznap, esetleg másnap pedig szintén együtt dekorálhatjuk ki a kis figurákat. Ezek mehetnek ajándékba, de persze a család is nyugodtan fogyaszthatja őket.

Amennyiben mindez nem lenne elég, készíthetünk süthető gyurmából egyedi karácsonyfa díszeket. Ehhez szintén nem lesz szükség sok mindenre, de egy remek program és elfoglaltság a sötét és hideg napokra. Tervezzük be az egyik hétvégére, így akkor sem kell aggódni, ha nem tudunk kimozdulni a négy fal közül. Szerezzünk be hozzá süthető gyurmát, valamint egyedi formákat, amit aztán ki lehet festeni és dekorálni. Majd mehetnek fel a fára. Készülhetnek ajándékba, az óvodába dísznek, esetleg nagymamának vagy rokonoknak. Mindenki értékelni fog egy különleges díszt, amit biztosan évekig gondosan meg fognak őrizni.

Karácsonyi készülődés a család legkisebb tagjaival
Karácsonyi készülődés a család legkisebb tagjaivalÖsszegezve

A karácsonyi készülődés a gyerekekkel az igazi. Amellett, hogy az ő szobájukat is feldíszítjük, felhúzzuk nekik a karácsonyi ágyneműhuzatot, próbáljunk meg különleges programokat szervezni, mint a közös sütés vagy főzés, esetleg a karácsonyfa díszek gyártása.