Mi kerül az asztalra farsang idején?

Farsangi fánk

Mi kerül az asztalra farsang idején?

A farsang nemcsak a mulatság, de a finom falatok időszaka is, talán még jobban, mint a karácsony. Ilyenkor nehéz, tartalmas ételek kerülnek az asztalra, de ennek oka nem csupán a böjtöt megelőző fékevesztett habzsolás. Nézzük hát az étlapot!

A farsang egyszerre felkészülés a húsvétot megelőző böjtre, de egyfajta termékenységi mágia is, melynek során a minden jóval megrakott asztalokkal a természetet próbálják ösztönözni a bőséges termésre. Ez a szokás a pogány hitvilágban gyökerezik és ezért a kereszténység is beemelte idővel. Mivel a mulatozás is része a farsangi szokásoknak, az ételek egy része a másnaposság ellen is hatékony „gyógymódnak” számít. A magyar farsang szó egyébként a német eredetű vaschang szóból származik. Egy dolog számít biztosnak a farsangi ételekkel kapcsolatban, mégpedig az, hogy egyik sem diétás fogás!

Ezek a legkedveltebb csemegék farsang idején

Ilyenkor minden az asztalra kerül, ami disznóság: disznótoros, tepertő, kocsonya, de még a hájas tészta is, melynek elkészítéséhez sertészsírt használnak. A disznóvágások időszaka ez, de az, hogy milyen ízesítést használnak az egyes fogásokhoz, tájegységtől, vagy akár háztartástól is függ. A disznótoros és a kocsonya már több évszázada kedvelt étele a farsangi időszaknak, az első kocsonyareceptet Franciaországban jegyezték le 1395-ben. A tepertő valójában nem számít önálló ételfajtának, mivel tulajdonképpen a zsír kiolvasztásának mellékterméke, a zsírszalonna kisült maradéka. Mégis, igen sokoldalú finomság lett belőle az évszázadok során, hiszen önmagában, krém formájában kenyérre kenve, de akár tésztába sütve, például pogácsaként is igen finom fogások készülhetnek a tepertő segítségével. De a disznótoros, kocsonya és barátaik mellett a sertéscomb is gyakori vendég ilyenkor az asztalon, főleg paradicsomos-boros ízesítéssel.

A szárnyasok is terítékre kerülnek

Gyakran kerül csirke és kacsa is az asztalra ebben az időszakban, természetesen „szigorúan” alkohollal elkészítve, nehogy józan maradjanak a madarak! A részeges, fehérborral elkészített, fűszeres csirke igazán ízletes fogás, de ha valaki valami nehezebbre vágyik, a konyakos kacsa a jó választás. Ezt ugyanis a vörösboros-konyakos ízesítés mellett szalonnával és májjal teszik még táplálóbbá.

A kihagyhatatlan: farsangi fánk

Laktató finomság és igazi desszert a farsangi fánk, melynek tésztáját olajban kell kisütni. Lehet baracklekvárral töltött, de akár töltetlen is, amit porcukorral szórnak meg. A világ több országában találkozhatunk farsang idején valamilyen fánkfélével.

Mi kerül az asztalra farsang idején? Farsangi fánk
Mi kerül az asztalra farsang idején? Mi kerül az asztalra farsang idején?

Másnaposság ellen jó a leves

A becsinált leves az egyik legismertebb gyomornyugtató a farsangi mulatság másnapján, hiszen kellemes, savanykás ízével csillapítja a tüneteket és gondoskodik a folyadékbevitelről is. A másik másnaposság elleni leves a gombás korhelyleves, mely tele van fehérjével és tápanyagokkal, miközben enyhíti a fejfájást és csökkenti az egyéb problémákat is.

Vissza a főoldalra

Farsangi versek, köszöntők