Mit ünnepelnek a britek ősszel?

Mit ünnepelnek a britek ősszel?

Mit ünnepelnek a britek ősszel?

A briteknek ősszel -szeptember és november között ünnepelnek- , olyan ünnepeik is vannak ilyenkor, amelyekről talán mi magyarok még nem is hallottunk. Bizonyos ünnepek régi hagyományok alapján maradtak fenn, míg mások nem olyan hosszú ideje léteznek.

Lehet, hogy van arra lehetőségünk, hogy részt vegyünk egy ilyen ünnepen, jó beszéljük az angol nyelvet. Amennyiben még nem tanultunk angolul, de van rá lehetőségünk, egy gyors jelentkezés online angolra és már utazhatunk is az őszi ünnepekre.Ki ne ismerné a Halloween ünnepét?

Napjainkban már Magyarországon is ismerjük a Halloween ünnepét, bár azért az angliai édesség gyűjtős felhajtást nem értjük még, de náluk minden a koponyákkal, töklámpásokkal, szellemek, démonok jelmezeiben, mindenhol jelen vannak. Nemcsak otthon, hanem a boltokban, üzletekben, kertekben, házakban is megjelennek. Nem csak a gyerekek ünnepe, hanem a felnőttek is átlényegülnek újra gyerekké a beöltözős partykon.

A Halloween ünnepe kelta hagyományokon alapul, azt az éjszakát ünneplik vele, amikor a halottak lelke a másvilágra távozik, ilyenkor a legvékonyabb a határ az élők és a holtak világa között, ezért ilyenkor ezek a szellemek vissza szálltak a földre. Az emberek pedig az ártó szándékok ellen megpróbáltak apró ajándékokkal, étellel kedveskedni nekik.

Mit ünnepelnek a britek ősszel?
Mit ünnepelnek a britek ősszel?Mischief Night

A Mischief Night ünnepe a csínyek éjszakája, amelyet két napon ünnepelnek, vagy a Bonfire Nightot megelőző napon, november 4-én vagy október 30-án ünneplik az angolok.

Az ünnep az 1700-as évek végére vezethető vissza, ilyenkor a gyerekeknek megengedték a különböző csínytevéseket, nem kaptak érte büntetést. Az utóbbi időben azonban ezek a napok átcsapnak vandalizmusba, ezért már elveszítette az ünnep a népszerűségét, nagy a rendőri jelenlét ezekben a napokban a nagyobb városokban.

Bonfire Night ünnepe

A Bonfire Night ünnepét november 5-én tartják, ilyenkor az utcák megtelnek élettel. A városokat ellepő ünneplő tömeg az 1605-ben történt I. Jakab király és a Lordok Háza ellen elkövetett merénylet sikertelenségét ünneplik. Miután nem sikerült felrobbantani a parlamentet, London népe máglyagyújtással ünnepelte meg, hogy a királynak a haja szála sem görbült, a katolikus lázadókat elfogták. Maga az összeesküvés a katolikusokat ért üldöztetés megtorlásaként tervelték ki. Ma már a máglyákat tüzijátékok és petárdák váltották fel.Remembrance Day

Az emlékezés napjának ünneplését november 11-én tartják, annak emlékére, hogy az I. világháborúban ezen a napon írták alá a fegyverszünetet a nyugati fronton 1918-ban. Ehhez a dátumhoz legközelebb eső vasárnap tartják a megemlékezéseket, amikor is pipacsos kitűzőt viselnek és mindent ez a virág díszít, emlékeznek a fronton elesett katonákra és mindenkire aki életét vesztette a háború során.

Összegezve

Angliában az ősz talán a legszebb évszak, amikor a sok ünnep segítségével a novemberi hosszú, sötét estéket kicsit enyhíteni lehet. Majdnem minden ünnepen gyújtanak fényeket, gyertyákat, lámpásokat, sőt még tüzijátékok is szerepelnek az ünnepek kínálatában. Nem véletlen, hogy pont ebben a hónapban a legtöbb az ünneplési lehetőség.

Mit ünnepelnek a britek ősszel?
Mit ünnepelnek a britek ősszel?