Szilveszter napja:
Hagyományos magyar szilveszteri ételek és receptek – mit együnk az újév szerencséjéért?
Ismerd meg a hagyományos magyar szilveszteri ételeket és recepteket! Tudd meg, milyen ételek hozzák a szerencsét, és készítsd el őket otthon egyszerűen! Hagyományos magyar szilveszteri ételek és receptek.
Miért fontosak a szilveszteri ételek?
Szilveszter éjjele nemcsak a mulatságról és az új év köszöntéséről szól, hanem a hagyományok és babonák időszaka is. Magyarországon számos étel és ital kapcsolódik ehhez az ünnephez, melyek nem csupán finomak, hanem szerencsét és bőséget is hozhatnak az új esztendőre – legalábbis a néphit szerint.
A lencse gazdagságot ígér, a malac előre túrja a szerencsét, míg a rétes hosszúsága a boldog életet szimbolizálja. Ugyanakkor van, amit épp kerülni kell: például a baromfit, mert elkaparja a szerencsét.
Ezek a szokások nemcsak érdekesek, de összehozzák a családokat és barátokat az ünnepi asztalnál. A hagyományos magyar szilveszteri ételek elkészítése és közös elfogyasztása az év utolsó napján egyfajta rituálé, amely a múlt tisztelete mellett reményt és pozitív várakozást hoz az új esztendőre.
A következő részekben bemutatjuk a legnépszerűbb magyar szilveszteri ételeket, és lépésről lépésre megosztjuk a legjobb recepteket, hogy te is szerencsével indíthasd az új évet!
Hagyományos magyar szilveszteri ételek listája
A magyar szilveszteri asztal tele van olyan ételekkel, amelyek nemcsak ízletesek, hanem különleges jelentéssel is bírnak. Ezek az ételek a néphagyomány és babonák szerint szerencsét, bőséget és egészséget hozhatnak az új évre. Nézzük, melyek a legnépszerűbb fogások, amelyek nem hiányozhatnak az év utolsó napján!
1. Lencsefőzelék vagy lencseleves
- Jelentés: A lencse kerek formája az aranyat és a pénzt szimbolizálja. A hiedelem szerint minél több lencsét eszünk szilveszterkor vagy újév napján, annál gazdagabbak leszünk a következő évben.
- Elkészítés: Készíthető főzelék vagy leves formájában, füstölt hús vagy kolbász hozzáadásával.
2. Malacsült
- Jelentés: A malac az előrehaladást és a szerencsét jelképezi, hiszen előre túrja a földet. Ezzel szemben a baromfi elkaparja a szerencsét, ezért azt kerülni szokás.
- Elkészítés: A malacot egészben vagy szeletekben sütik, gyakran fokhagymával, majorannával ízesítve.
3. Kocsonya
- Jelentés: A kocsonya átlátszósága a tisztaságot és az egészséget szimbolizálja, lassú főzése pedig azt tanítja, hogy a jó dolgokhoz idő kell.
- Elkészítés: Sertéscsülök, bőr, és füstölt hús lassú főzésével készül, hagyományosan hűvös helyen dermed meg.
4. Rétes
- Jelentés: Minél hosszabb a rétes, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk az új évben.
- Elkészítés: Készíthető túrós, mákos, almás vagy meggyes változatban. A házi rétestészta nyújtása és a töltelék gondos elkészítése a családi hagyomány része.
5. Virsli és lencse kombinációja
- Jelentés: Gyorsan elkészíthető étel, amely az éjféli pezsgőzés után tökéletes. A virsli egyszerűsége mellett a lencsével együtt bőséget ígér.
- Elkészítés: Főtt vagy sült virsli, mustárral és kenyérrel tálalva, gyakran lencsesalátával kiegészítve.
6. Pogácsa vagy szerencsepogácsa
- Jelentés: A pogácsa a bőséget szimbolizálja, különösen akkor, ha pénzérmét sütnek bele – aki megtalálja, az szerencsés lesz az új évben.
- Elkészítés: Sajtkrémes, tepertős vagy burgonyás változatban készül.
Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem a magyar kultúra és hagyomány fontos részei is, amelyek generációk óta jelen vannak az ünnepi asztalon.
Lépésről lépésre receptek – Készítsd el otthon!
Lencsefőzelék receptje
A lencsefőzelék az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar szilveszteri étel. A hiedelem szerint minél több lencsét eszünk az új év első napján, annál több pénz és szerencse érkezik hozzánk az év folyamán. Íme egy klasszikus recept, amely könnyen elkészíthető, mégis igazán ízletes.
Hozzávalók (4 személyre):
- 30 dkg lencse
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál ecet
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Lencse előkészítése:
- A lencsét előző este válogasd át és áztasd be hideg vízbe. Ha nincs időd, elég pár órára is beáztatni, de az áztatás megkönnyíti a főzést és lerövidíti az időtartamát.
2. Lencse főzése:
- Öntsd le az áztatóvizet, majd friss, sós vízben tedd fel főni a lencsét. Adj hozzá egy megtisztított, egész vöröshagymát, a babérlevelet és a fokhagymát. Lassú tűzön főzd, amíg a lencse meg nem puhul (kb. 30-40 perc).
3. Rántás elkészítése:
- Egy kisebb serpenyőben hevítsd fel az olajat vagy zsírt, majd add hozzá a lisztet. Kevergesd folyamatosan, és pirítsd világos zsemleszínűre.
- Ha szereted a fűszeresebb ízeket, szórj hozzá egy kevés pirospaprikát is a tűzről levéve, majd keverd bele.
4. Habarás:
- A tejfölt egy kis tálba tedd, keverd el egy merőkanál forró lencselével, hogy hőkiegyenlítést végezz, majd add hozzá a rántást és keverd simára.
5. Főzelék besűrítése:
- A tejfölös rántást öntsd a fővő lencséhez, majd alaposan keverd el, hogy csomómentes legyen. Főzd még 5-10 percig, amíg a főzelék kellően besűrűsödik.
6. Ízesítés és tálalás:
- Ízlés szerint adj hozzá ecetet és cukrot a végén, hogy kellemesen savanykás-édes ízt kapjon. Ha szükséges, utólag sózd.
Tálalás:
- Tálald frissen, melegen, friss kenyérrel vagy füstölt kolbásszal, sült virslivel.
Ez a lencsefőzelék nemcsak finom és laktató, hanem szerencsét is hoz az új évre – legalábbis a hagyomány szerint. Jó étvágyat és boldog új évet!
Malacsült receptje
A malacsült az egyik legfontosabb fogás a szilveszteri asztalon, hiszen a néphagyomány szerint a malac „kitúrja” a szerencsét az új esztendőre. Az alábbi recepttel egy kívül ropogós, belül omlós malacsültet készíthetsz, amely garantáltan a család kedvence lesz.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1,5-2 kg bőrös malaccomb vagy lapocka
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál fűszerkömény
- 1 teáskanál majoranna
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 1 dl fehérbor vagy víz
- 2-3 ág friss rozmaring (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Előkészítés:
- A malacot alaposan mosd meg, majd papírtörlővel töröld szárazra.
- A bőrét éles késsel sűrűn vagdosd be keresztirányban (vigyázz, hogy a húsba ne vágj bele, csak a bőrbe és a zsírba). Ez segít abban, hogy sütés közben a bőr ropogós legyen.
2. Fűszerezés:
- Törd össze a fokhagymát, és keverd össze a sóval, borssal, fűszerköménnyel és majorannával.
- Dörzsöld be a malacot kívül-belül ezzel a fűszerkeverékkel, ügyelve arra, hogy a bevágásokba is jusson.
- Ha van időd, hagyd a húst pihenni legalább 1-2 órát (vagy akár egy éjszakát) a hűtőben, hogy az ízek jól átjárják.
3. Sütés előkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
- Tedd a malacot egy tepsibe bőrével felfelé, majd kend meg a tetejét sertészsírral vagy olajjal. Önts a tepsi aljára 1 dl fehérbort vagy vizet, hogy a hús ne száradjon ki sütés közben.
4. Sütés:
- Fedd le a malacot alufóliával, és süsd 2-2,5 órán keresztül. Ezalatt a hús omlós és szaftos lesz.
- Az utolsó 30-40 percben vedd le a fóliát, és emeld a sütő hőmérsékletét 200-220 °C-ra. Süsd tovább, amíg a bőr szép aranybarnára és ropogósra nem pirul.
- Ha a bőr nem pirul egyenletesen, a sütés végén néhány percre grillező fokozatra is teheted.
5. Tálalás:
- Vágd szeletekre, és frissen, forrón tálald.
- Kiváló köret hozzá a párolt káposzta, tört burgonya vagy krumplipüré.
Tippek a tökéletes malacsülthöz:
- Ropogós bőr titka: A sütés közben időnként locsold meg a húst a tepsi alján összegyűlt szafttal.
- Fólia nélkül: Ha szeretnéd a bőrt még ropogósabbá tenni, sütés előtt dörzsöld be a bőrt kevés sóval és egy kis ecettel.
Ez a recept garantáltan sikert arat majd a szilveszteri asztalon, és szerencsét hoz az új esztendőre.
Kocsonya készítése
A kocsonya a magyar konyha egyik legismertebb téli étele, amely hagyományosan az ünnepi asztal elmaradhatatlan része. Szilveszterkor különösen népszerű, hiszen a néphagyomány szerint szerencsét és egészséget hoz az új évre. A kocsonya elkészítése időigényes, de a végeredmény megéri a fáradozást.
Hozzávalók (8-10 adaghoz):
- 1,5 kg sertéscsülök (bőrös, csontos)
- 1,5 kg sertésköröm (hosszában kettévágva)
- 40 dkg sertésbőrke
- 50 dkg füstölt hús (pl. tarja vagy oldalas)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 3-4 db babérlevél
- 1 teáskanál egész fekete bors
- 1 evőkanál só
- 3,5-4 liter víz
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Húsok előkészítése:
- A húst és a körmöket alaposan mosd meg hideg vízben. Ha szükséges, perzseld le a szőrszálakat, majd kapard le a bőrt, hogy tiszta legyen.
- A füstölt húst külön áztasd be hideg vízbe 1-2 órára, hogy a túlzott sósságát elveszítse.
2. Alaplé elkészítése:
- Helyezd a húsokat és a körmöket egy nagy fazékba. Önts rá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje (kb. 3,5-4 liter).
- Lassú tűzön kezdd el főzni, de ne hagyd forrni – csak gyöngyözzön. Ez megakadályozza, hogy a lé zavarossá váljon.
- Amint hab keletkezik a tetején, szedd le egy kanállal.
3. Ízesítés és főzés:
- Amikor a hab eltűnt, add hozzá a megtisztított vöröshagymát egészben, a fokhagymagerezdeket, a sárgarépát és a fehérrépát.
- Dobd bele a babérlevelet és a borsot is. Sózd meg, de óvatosan – a füstölt hús tovább sósítja a levet.
- Főzd nagyon lassú tűzön 4-5 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul és a csontokról könnyen leválik. A lé ekkor már kissé sűrű és zselatinos lesz.
4. Szűrés és tálalás előkészítése:
- Ha a húsok megpuhultak, szedd ki őket egy tálba.
- A levet szűrd át sűrű szitán vagy gézen, hogy teljesen tiszta legyen. A fokhagymagerezdeket is nyomkodd át a szűrőn, hogy az íze még intenzívebb legyen.
- A húsokat csontozd ki, és tetszés szerint aprítsd fel kisebb darabokra. A bőrös részeket is felhasználhatod.
5. Kocsonya formázása:
- Oszd el a húst kisebb tálakba vagy mélytányérokba.
- Merd rá a leszűrt forró levet, hogy teljesen ellepje a húsokat.
- Tedd hűvös helyre (hűtőszekrénybe vagy kamrába), és hagyd dermedni 6-8 órán át, amíg teljesen megkocsonyásodik.
Tálalás:
- A kocsonya tetejéről óvatosan szedd le a megdermedt zsírréteget, ha túl vastag lenne.
- Citromkarikával, ecettel vagy friss kenyérrel tálald.
Tippek a tökéletes kocsonyához:
- Tiszta lé titka: A lassú főzés és a hab leszedése elengedhetetlen a tiszta, átlátszó kocsonyaléhez.
- Ropogós kiegészítő: Tálalj mellé frissen reszelt tormát vagy mustárt.
- Extra füstös íz: Füstölt csülköt is használhatsz a még karakteresebb íz érdekében.
Ez a klasszikus magyar kocsonya nemcsak finom, hanem az új év első napján szerencsét és bőséget is hozhat az asztalra.
Házi rétes egyszerűen
A rétes nemcsak a karácsonyi és húsvéti asztalról ismert, hanem szilveszterkor is fontos szerepet játszik. A régi magyar hiedelem szerint minél hosszabb a rétes, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk az új évben. Bár sokan tartanak a rétes készítésétől, valójában nem bonyolult – csak egy kis türelem és gyakorlat kell hozzá. Íme egy egyszerű recept, amely kezdők számára is könnyen követhető.
Hozzávalók (4 rúd réteshez):
Tésztához:
- 50 dkg rétesliszt
- 2 evőkanál étolaj vagy olvasztott zsír
- 1 tojás
- 2,5 dl langyos víz
- 1 csipet só
- 1 evőkanál ecet
Kenéshez:
- 5 dkg olvasztott vaj vagy zsír
Töltelékhez (választható):
- Túrós rétes:
- 50 dkg túró
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- Almás rétes:
- 1 kg alma
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- Mákos rétes:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Tészta elkészítése:
- Szitáld a réteslisztet egy tálba, majd add hozzá a sót, az ecetet, az étolajat és a tojást.
- Lassan adagold hozzá a langyos vizet, miközben kézzel vagy dagasztógéppel gyúrod. Addig dolgozd, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
- Oszd a tésztát 2 vagy 4 egyenlő részre (attól függően, hány rudat készítesz), majd formázz belőlük gombócokat.
- Kend meg a gombócok felületét kevés olajjal, takard le konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig.
2. Tészta nyújtása és húzása:
- Teríts ki egy nagyobb asztalt, és fedd le egy tiszta abrosszal vagy konyharuhával. Szórd meg liszttel.
- A tésztagombócot helyezd az asztal közepére, és óvatosan kezd el nyújtani kézzel vagy sodrófával.
- Amikor már elég vékony, óvatosan húzd tovább kézzel, amíg szinte átlátszó nem lesz. Ügyelj arra, hogy a tészta ne szakadjon el.
3. Töltelék elkészítése:
- Túrós töltelék: Keverd össze a túrót a cukorral, vaníliás cukorral, tojással és mazsolával.
- Almás töltelék: Reszeld le az almát, szórd meg cukorral és fahéjjal, majd hagyd állni pár percig. Nyomkodd ki a levét.
- Mákos töltelék: A mákot keverd össze cukorral, tejjel és reszelt citromhéjjal.
4. Rétes összeállítása:
- A kinyújtott tészta felületét vékonyan kend meg olvasztott vajjal.
- Szórd rá a zsemlemorzsát (ez felszívja a töltelék nedvességét).
- Egyenletesen oszlasd el a kiválasztott tölteléket a tészta szélén, majd óvatosan kezd el feltekerni a terítő segítségével.
- Helyezd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe.
5. Sütés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
- A rudakat kend meg olvasztott vajjal vagy zsírral, majd süsd 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.
- Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva tálald.
Tippek:
- Ha nem szeretnél saját tésztát készíteni, használhatsz bolti réteslapot is – így sokkal gyorsabb lesz az elkészítés.
- A rétes tölteléke szabadon variálható. Próbáld ki meggyes, káposztás vagy diós változatban is!
- A rétes frissen a legfinomabb, de hűtőben is eláll 1-2 napig.
A házi rétes nemcsak finom, hanem igazi hagyományos desszert, amely szilveszterkor szerencsét és bőséget hozhat az asztalra.
Szilveszteri italok és desszertek
A szilveszteri ünneplés nem lenne teljes az éjféli koccintás és a finom desszertek nélkül. Magyarországon számos hagyományos ital és édesség kapcsolódik az év utolsó estéjéhez, amelyek nemcsak az ünnepi hangulatot fokozzák, hanem az új évre is szerencsét, boldogságot hozhatnak.
Szilveszteri italok
1. Pezsgő – Az éjféli koccintás elmaradhatatlan itala
- A pezsgő az újév köszöntésének egyik legfontosabb kelléke. Az aranyszínű ital a gazdagság és a bőség szimbóluma, és a hagyomány szerint, ha éjfélkor pezsgővel koccintunk, az új év szerencsét hoz.
- Tipp: Próbálj ki magyar pezsgőket, például a Tokaji vagy a Törley prémium változatait!
2. Forralt bor – Melegítő ital a hideg téli éjszakákra
- A fűszeres forralt bor nemcsak karácsonykor, hanem szilveszterkor is népszerű ital. Egy csésze forró bor felmelegíti a vendégeket a hideg éjszakán.
- Hozzávalók: Vörösbor, szegfűszeg, fahéj, narancshéj és méz.
- Tipp: Készíts fehérborból is forralt bort a változatosság kedvéért!
3. Pálinka – A magyar tradíciók itala
- A pálinka a magyar ünnepi asztalok egyik klasszikus kísérője. Egy jó minőségű barack-, szilva- vagy törkölypálinka remek választás a szilveszteri koccintáshoz.
- Tipp: Pálinkával készült koktélokkal is feldobhatod az estét.
4. Házi likőrök és krémlikőrök
- Szilveszterre sokan készítenek házi tojáslikőrt vagy csokoládélikőrt, amely édes és krémes zárása lehet az ünnepi vacsorának.
- Hozzávalók: Tojássárgája, sűrített tej, rum vagy vodka, és cukor.
Szilveszteri desszertek
1. Bejgli – A karácsony és szilveszter édes sztárja
- A mákos és diós bejgli nemcsak karácsonykor, hanem szilveszterkor is népszerű édesség. A mák a bőséget, a dió pedig az egészséget és a védelmet szimbolizálja.
- Tipp: Készíts régi családi recept alapján, és ne felejtsd el a tölteléket bőségesen adagolni!
2. Részeges gyümölcskenyér
- Az aszalt gyümölcsökkel és rummal gazdagított sütemény remek desszert a szilveszteri ünnepségen. Sokáig eláll, így előre is elkészíthető.
- Hozzávalók: Aszalt szilva, füge, dió, narancshéj és rum.
3. Szerencsepogácsa
- A pogácsa nemcsak sós csemege, hanem szerencsét is hozhat. Ha egy pénzérmét rejtesz a tésztába, és az új év első pogácsája azt tartalmazza, akkor az egész év szerencsés lesz.
- Tipp: Készíts tepertős vagy sajtos pogácsát!
4. Habcsók és mézeskalács
- A habcsók könnyed édesség, amely jól illik a pezsgő mellé. A mézeskalács pedig az ünnepi hangulat megteremtésében játszik szerepet.
- Tipp: Díszítsd a mézeskalácsot arany vagy ezüst cukormázzal az újévi csillogás jegyében!
5. Túrós rétes
- A hosszú rétes a boldog és hosszú életet szimbolizálja. Az új év első napján fogyasztva szerencsét és egészséget hoz.
- Tipp: Töltsd meg bőségesen túróval vagy gyümölccsel, és porcukorral megszórva kínáld.
Tippek a tökéletes szilveszteri menühöz:
- Az italokat és desszerteket igazítsd a vendégek ízléséhez, és kínálj alkoholmentes opciókat is, például gyümölcsös mocktailokat vagy gyömbérteát.
- Az éjféli pezsgő mellé mindig kínálj valamilyen könnyed édességet vagy pogácsát.
Ezek az italok és desszertek nemcsak az ünnepi hangulatot fokozzák, hanem segítenek abban is, hogy a szilveszteri buli felejthetetlen legyen.
GYIK – Gyakori kérdések a szilveszteri ételekről
1. Miért eszünk lencsét szilveszterkor vagy újév napján?
A lencse kerek formája az aranyra és a pénzérmékre emlékeztet, ezért a hiedelem szerint a lencse fogyasztása gazdagságot és anyagi bőséget hoz az új évben. Minél több lencsét eszünk, annál több szerencsénk lesz.
2. Mit nem szabad enni szilveszterkor?
Szilveszterkor kerülni szokás a baromfihús (pl. csirke, pulyka) fogyasztását, mert a néphagyomány szerint „elkaparja” a szerencsét. A halat is sokan mellőzik, mert „elúszhat vele a szerencse”.
3. Milyen húsokat ajánlanak szilveszterkor?
A malac az egyik legnépszerűbb szilveszteri étel, mert úgy tartják, hogy „kitúrja” a szerencsét. A bőrös malacsült vagy a töltött malac különösen szerencsét hozó fogásnak számít.
4. Van vegetáriánus alternatíva a szilveszteri ételekre?
Igen! A lencseleves vagy lencsefőzelék kiváló vegetáriánus opció, amely ugyanúgy szerencsét hozhat. Emellett különféle rétesek (túrós, almás, mákos) vagy pogácsák is készíthetők húsmentesen.
5. Hogyan lehet elkerülni a konyhai stresszt az ünnepek alatt?
- Előre tervezés: Készíts bevásárlólistát, és gondold át az ételek sorrendjét.
- Előkészítés: A lencsét és a húsokat előző este előkészítheted vagy megfőzheted. A rétes és pogácsa is előre elkészíthető.
- Egyszerűség: Válassz könnyen elkészíthető recepteket, és ne bonyolítsd túl a menüt.
6. Hogyan lehet ropogós a malacsült bőre?
A malac bőrét sütés előtt érdemes sűrűn beirdalni, és alaposan megsózni. Az utolsó sütési szakaszban magasabb hőfokon, fólia nélkül kell sütni, hogy a bőr szép aranybarnára és ropogósra piruljon.
7. Hogyan lehet tiszta és átlátszó a kocsonya leve?
A kocsonyát lassan kell főzni, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön. A habot folyamatosan le kell szedni a tetejéről, és a főzés végén a levet finom szűrőn vagy gézen át kell átszűrni.
8. Mit jelent a rétes szilveszterkor?
A rétes hosszúsága a hiedelem szerint a boldog és hosszú életet szimbolizálja. Minél hosszabb a rétes, annál hosszabb és szerencsésebb lesz az új év.
9. Lehet-e alkoholt helyettesíteni az éjféli koccintásnál?
Természetesen! Az éjféli koccintáshoz pezsgő helyett alkoholmentes pezsgőt, gyümölcsös koktélokat vagy frissítő gyümölcslevet is felszolgálhatsz.
10. Hogyan lehet különlegessé tenni a szilveszteri desszerteket?
A klasszikus bejglit vagy rétest díszítheted arany- vagy ezüstszínű cukormázzal, és készíthetsz egyedi, szerencsét hozó formákat mézeskalácsból vagy habcsókból.
Ezekkel a tippekkel és válaszokkal könnyedén készülhetsz a szilveszterre, és biztosíthatod, hogy az ünnepi asztal mindenki számára szerencsét és örömet hozzon!
Szilveszteri SMS, újévi jókívánságok
- Farsang
- Halloween
- Húsvét
- Húsvéti locsoló versek
- Anyák napja
- Ballagás
- Pedagógusnap
- Pünkösd
- Gyereknap
- Apák napja
- Versek gyerekeknek
- Versek mindenkinek
- Márton-nap
- Mikulás
- Mikulás versek
- Karácsony
- Karácsonyi versek
- Szilveszter- Újév
- Valentin-nap
- Köszöntések
- Idézetek lapja
- Névnapi köszöntések
- Névnapok
- Olvasónapló – Kötelező olvasmányok
- Miért kell- mihez kell- hogyan kell- mikor kell?